Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz wrócić do formy i znowu poczuć się lekko. Na szczęście istnieją naturalne i proste sposoby regeneracji, które zawsze zdają egzamin. O tym, które warto teraz wdrożyć, opowiada Magdalena Czerska, jelitolog i terapeutka żywieniowa.

S.Z.
Chemia w jogurcie

Chemia w jogurcie

W czterech z dziewięciu jogurtów w teście wykryto szkodliwą substancję.

S.Z.
...jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym

Nowe badania naukowe prezentują, jak owoce i soki wspierają regenerację po wysiłku fizycznym

Nie od dziś wiadomo, że wzmożony wysiłek fizyczny wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze. Czy wiesz, że jako pasjonat sportu lub osoba zawodowo się nim zajmująca, możesz przyjrzeć się również sokom owocowym w ramach wsparcia regeneracji organizmu? Mogą one bowiem skutecznie nawodnić oraz uzupełnić jadłospis w antyoksydanty. Sugerują to najnowsze badania naukowe, które pod lupę wzięły wpływ polifenoli obecnych w sokach owocowych na procesy regeneracyjne.

S.Z.
Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają...

Polscy producenci żywności naturalnej i niskoprzetworzonej przypominają: Nutri-Score nie powinien być stosowany na polskim rynku

Polscy producenci żywności, w tym owoców i warzyw, branży mleczarskiej, mięsnej i przetwórczej apelują do rządzących o podjęcie realnych działań wobec systemu oznaczania produktów Nutri-Score. Praktyka stosowania systemu w kilku krajach UE oraz jego nieformalne funkcjonowanie na polskim rynku pokazują, że system stanowi realne zagrożenie dla producentów żywności naturalnej i niskoprzetworzonej, fundamentu polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. W obliczu trudnej sytuacji geopolitycznej, która stawia przed polskimi producentami coraz większe wyzwania, konieczna jest zdecydowana reakcja władz, która zapewni im ochronę przynajmniej na rodzimym rynku.

S.Z.
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe

Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe

ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji. Czym jest ARFID, jak je rozpoznać i jak pomóc dziecku? Na te pytania odpowiada Patrycja Kłósek, doktor nauk o zdrowiu oraz psychodietetyk z Paleta Diet.

S.Z.
Nawodnienie ma bezpośredni wpływ na poziom energii, koncentrację i wydajność

Nawodnienie ma bezpośredni wpływ na poziom energii, koncentrację i wydajność

Komentarz ekspercki tenisistki Eliny Switoliny
Uczestnictwo w zawodach jest dla każdego tenisisty niesamowitym doświadczeniem i ogromnym wyzwaniem, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Obecność na korcie wymaga umiejętności słuchania swojego ciała i dostarczania mu tego, czego potrzebuje, aby funkcjonować na najwyższym poziomie. Nawodnienie odgrywa tutaj kluczową rolę – odpowiednie nawyki w tym zakresie mają ogromny wpływ na regenerację i wydajność.

S.Z.
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów? Czy leczenie farmakologiczne i chirurgiczne to droga na skróty? Ewa Piksa, specjalistka chorób wewnętrznych i gastroenterologii, dyrektorka ds. klinicznych Grupy LUX MED, rozwiewa cztery najczęstsze mity na temat otyłości.

S.Z.
Kampania społeczna, która dotyczy każdego z nas

Kampania społeczna, która dotyczy każdego z nas

12 lutego, Ogólnopolski Dzień Opiekuna, to czas, by zwrócić szczególną uwagę na osoby, które każdego dnia otaczają troską i opieką swoich potrzebujących bliskich. Nie bez powodu mówi się, że opiekunowie to bohaterowie codzienności. Statystyki jasno wskazują, że każdy z nas na jakimś etapie swojego życia będzie pacjentem i opiekunem. Dlatego Fundacja Nutricia inauguruje jubileuszową, X edycję kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” pod hasłem „Każdy z nas”.

S.Z.
Jak dbać o siebie poprzez jedzenie?

Jak dbać o siebie poprzez jedzenie? Inez z DRE$$CODE i Pyszne.pl prezentują przepis na self-care

Według Raportu Trendów Pyszne.pl 2025 Polacy coraz bardziej świadomie podchodzą do diety – 59% uznaje ją za fundament dbania o siebie, a niemal połowa zwraca szczególną uwagę na wpływ poszczególnych składników na organizm. Self-care przez jedzenie jest szczególnie ważny dla pokolenia Z, które najczęściej ze wszystkich sięga np. po adaptogeny. Pyszne.pl wraz z Inez Lis z DRE$$CODE – jedną z topowych twórczyń Gen Z – dzieli się przepisem na smoothie wpisującym się w trend „diety self-care”.

S.Z.
Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi

Rośnie pokolenie osób otyłych i z nadwagą. To duże obciążenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego młodych ludzi

Niemal co trzecie polskie dziecko w wieku 7–9 lat ma nieprawidłową masę ciała – alarmują eksperci ochrony zdrowia i wskazują, że będzie to mieć poważne konsekwencje. Rośnie pokolenie osób, które w młodym wieku będą się zmagały z chorobami metabolicznymi, ale też z problemami natury psychicznej. Wciąż brakuje efektywnych działań zapobiegających problemowi i współpracy międzyresortowej na tym polu. Eksperci ostrzegają jednak przed biernym oczekiwaniem na odgórne akcje i zachęcają do zmiany nawyków już na poziomie domu rodzinnego.

S.Z.
Woda to za mało. Zdrowotny paradoks Polaków

Woda to za mało. Zdrowotny paradoks Polaków

Z badania przeprowadzonego przez dom badawczy SW Research na zlecenie marki Danacol (1) wynika, że zaledwie jeden na trzech Polaków uważa swój styl życia za zdrowy, a aż 61% z nich deklaruje, że spożywanie wody jest ich najważniejszym nawykiem prozdrowotnym. W dalszej kolejności wskazują spożywanie warzyw i owoców (43%) i odpowiednią ilość snu (37%). Tylko 8% dostrzega kluczowe znaczenie regularnych badań profilaktycznych.

S.Z.
Od zmian w życiu do zmian na talerzu – zwrot ku naturalnej żywności

Od zmian w życiu do zmian na talerzu – zwrot ku naturalnej żywności

Przełomowe momenty w życiu, takie jak narodziny dziecka, 40. urodziny, przeprowadzka czy problemy zdrowotne, często skłaniają do refleksji nad stylem życia. Nierzadko właśnie wtedy postanawiamy zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wyniki badania SW Research zrealizowanego w ramach kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2” pokazują, że zainteresowanie produktami bio rośnie wraz ze świadomością, że możemy zrewidować podejście do odżywiania – swoje i bliskich, z korzyścią dla środowiska.

S.Z.
Zdrowy styl życia: postanowienia nie tylko na nowy rok

Zdrowy styl życia: postanowienia nie tylko na nowy rok

Czy wiesz, że najlepszy moment na rozpoczęcie zmian w swoim życiu jest zawsze teraz? Nowy rok to doskonała okazja, by świadomie zadbać o siebie, ale prawdziwa transformacja zdrowotna nie ogranicza się do jednego kalendarzowego momentu. Miliony ludzi co roku wyznaczają sobie noworoczne postanowienia związane ze zdrowiem, jednak tylko nieliczni potrafią konsekwentnie realizować swoje zamierzenia. Budowanie dobrych nawyków może być jednak proste, przyjemne i całkowicie osiągalne – wystarczy zmienić perspektywę i podejście do własnego zdrowia.

S.Z.
Dieta niemowlęcia. Zwróć uwagę na te witaminy i składniki mineralne

Dieta niemowlęcia. Zwróć uwagę na te witaminy i składniki mineralne

Wkraczając w drugie półrocze życia, niemowlę rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety. To ekscytujący moment – zarówno dla rodziców, jak i samego malucha! Dziecko poznaje nowe smaki, zapachy i tekstury posiłków. Oprócz doznań smakowych, jakie dostarczają nowe pokarmy, jadłospis powinien zapewniać młodemu organizmowi ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Choć mleko mamy jest najlepsze dla dziecka, kontynuowanie karmienia piersią nie zawsze jest możliwe. Jak w takiej sytuacji zadbać o zbilansowaną dietę niemowlęcia? Oto kilka ważnych wskazówek.

S.Z.
Babciu, dziadku – żyjcie nam sto lat! Ekspert podpowiada, jak dbać o zdrowie seniorów

Babciu, dziadku – żyjcie nam sto lat! Ekspert podpowiada, jak dbać o zdrowie seniorów

21 i 22 stycznia to ważne daty w kalendarzu każdej wnuczki i każdego wnuczka. To właśnie w te dni świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka. To oni współtworzą dziecięce wspomnienia – babcine obiady są najsmaczniejsze a dziadkowe historie najciekawsze, dlatego chcemy, by byli z nami w najważniejszych momentach naszego życia. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów na to, by wzmacniać ich organizm, tak by jak najdłużej cieszyli się zarówno zdrowiem, jak i samodzielnością. O wskazówki zapytaliśmy Karolinę Łukaszewicz-Marszał, dietetyczkę kliniczną Fundacji Nutricia.

S.Z.
Roczniak potrzebuje nawet 6 razy więcej* niektórych składników odżywczych niż dorosły! Czy wiesz jakich?

Roczniak potrzebuje nawet 6 razy więcej* niektórych składników odżywczych niż dorosły! Czy wiesz jakich?

Kiedy dziecko kończy roczek, jego potrzeby żywieniowe wciąż są wyjątkowe, a odpowiednia dieta to fundament prawidłowego rozwoju. Niezbędne składniki odżywcze, w tym kluczowe witaminy i składniki mineralne nie tylko wspierają wzrost, ale także rozwój mózgu, kości i układu odpornościowego. Dobrze skomponowany jadłospis pomaga uniknąć niedoborów w organizmie dziecka, a co za tym idzie – stanowi inwestycję w jego przyszłość. Dowiedz się, jakich składników nie powinno zabraknąć w menu roczniaka oraz w jakich produktach ich szukać.

S.Z.
Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?

Zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci – dlaczego jedzenie warzyw i owoców jesienią oraz zimą jest tak ważne?

Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci, zarówno fizyczny jak i psychiczny. Jednak szczególnie w okresie jesienno-zimowym dostarczanie najmłodszym witamin z pożywienia jest bardzo istotne. W tym czasie ich odporność często jest obniżona, a warunki atmosferyczne sprzyjają rozwojowi infekcji. Dieta bogata w warzywa i owoce może wspierać organizm, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, beta-karoten czy błonnik. Eksperci wyjaśniają, jak zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców.

S.Z.
Najlepsze diety 2025 roku według polskich dietetyków

Najlepsze diety 2025 roku według polskich dietetyków

Codziennie zalewają nas informacje na temat zdrowego żywienia. Płyną z telewizji, mediów społecznościowych, ale również znajomych i rodziny. Nie jest łatwo rozpoznać, które diety rzeczywiście wspierają nasze zdrowie, a które to tylko chwilowe mody. Portal dietetycy.org.pl, specjalistyczny portal dla dietetyków, po raz kolejny przeprowadził ranking najzdrowszych diet, opierając się na opiniach specjalistów. Wyniki mogą być dla wielu zaskakujące.

Justyna Bylinowska
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala...

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

S.Z.
W czasie choroby powinniśmy przyjmować nawet 3,7 litra płynów

Uczucie pragnienie spada w zimie o 40 proc. W czasie choroby powinniśmy przyjmować nawet 3,7 litra płynów

O nawadnianiu w lecie pamięta większość z nas, ze względu na upał oraz wzmożone uczucie pragnienia. W okresie zimowym jednak często o regularnym piciu wody zapominamy, a jest ono nie mniej ważne niż w ciepłym miesiącach. Amerykańscy naukowcy alarmują o konieczności spożywania 3,7 litra płynów w przypadku mężczyzn oraz 2,7 litra w przypadku kobiet podczas przeziębień oraz infekcji.

S.Z.